Olen viettänyt koko aikuisikäni kesälomat Turun saaristossa. Lomaohjelmaan on aina kuulunut kaunokirjallisuuden lukeminen. Välillä on tullut vedettyä överit, välillä olen lukenut maltillisemmin. Toisinaan ulkona on ukkostanut ankarasti eikä villasukista ole voinut luopua koko loman aikana, toisinaan taas kesät ovat hellineet helteillä ja auringon säteillä.

Nuorempana loman viettokin oli minulle jonkin asteista suorittamista: nämä ja nämä kirjat täytyy ainakin ehtiä lukemaan. Onneksi oivalsin ajattelumallin järjettömyyden. Dekkareita en ole lukenut viiteentoista vuoteen, mutta lukeminen ei ole minulle suorittamista vaan vastaanottamista. Maailmankuvan laajentamista. Kiitollisuus siitä, että tarjolla on niin kaunista kieltä sekä oivaltavia tarinoita ja henkilöhahmoja, valtaavat mielen.

Suunnittelen melko tarkkaan etukäteen, mitä haluan lomalla lukea. Huonoon kirjallisuuteen en halua kallisarvoista lomaa hukata. Luen kirja-arvosteluita ja kuuntelen tarkalla korvalla ystävieni lukukokemuksia. Tässä omat vinkkini.

1. Joel Haahtelan pienoisromaanit

Adelen kysymys ja Hengittämisen taito ovat sivumäärältään ohuita teoksia, joita on mahdotonta lukea puolihuolimattomasti. Ne vaativat keskittynyttä hartautta. Haahtelan kieli ja tarina ovat niin kauniita, että lukeminen tuntuu, kuin kurkusta valuisi alas puhdistavaa lähdevettä. Jokainen sana hellii ja parantaa. Virkkeiden välillä täytyy pysähtyä. Näihin kirjoihin ei voi olla tekemättä merkintöjä, jotta niihin on helppo myöhemmin palata. Kuin runokirja, jota voi kantaa käsilaukussa mukana.

2. Elizabeth Strout: Olive, taas

Tänä kesänä aion selvittää, mitä Olive Kitteridgen elämään kuuluu sitten loistavan ensimmäisen opuksen. Harvoin kirjan päähenkilöön suhtautuu yhtä ristiriitaisesti kuin Oliveen. Herkullinen ja tarkkanäköinen ihmiskuvaus, jonka viimeisillä sivuilla kyynelet alkoivat virrata vuolaina. Harvoin ikääntyvän naisen kehollisuutta ja ihon kaipuuta on kuvattu näin koskettavasti. Luotan, että myös Olive, taas täyttää odotukset. Vaikea uskoa, että Strout pettäisi.

3. Alex Schulman: Eloonjääneet

Odotan innolla tätä aiemmin autofiktiivisistä teoksistaan tunnetun Alex Schulmanin ensimmäistä fiktiivistä teosta. Viime kesänä ahmin Polta nämä kirjeet -teoksen purjehdusreissullamme. Jos olisi ollut mahdollista, olisin lukenut kirjan yhdeltä istumalta. Taitava, psykologisesti ja kulttuurihistoriallisesti kysymyksiä herättävä kirjailija.

4. Alfred Lansing: Kestävyys

Klassikkoteos, joka sopii täydellisesti lomalukemiseksi kaikkina vuodenaikoina. Endurance-niminen purjealus irrottautui vuonna 1914 Lontoon satamalaiturista. Miehistön 28 jäsenen kapteenina toimi tutkimusmatkailija Ernest Shackleton. Päämääränä oli kulkea Etelämanteren poikki lännestä itään, mutta yritys epäonnistui. Kestävyys kertoo kaksivuotisesta taistelusta luonnonvoimia vastaan ahtojäiden puristuksessa ja meren armoilla. Toimittaja Alfred Lansing kirjoitti kirjan eloon jääneiden ihmisten haastatteluiden pohjalta. Henkeä salpaava tosi tarina.

5. Ritva Hellsten: Raija

On olemassa vain yksi, ainutlaatuinen Raija Siekkinen. Jotain niin maagisen kiehtovaa Siekkisen teoksissa, hänen elämässään ja mystisessä kuolemassaan on, että useampikin kaunokirjailija on valinnut Siekkisen kirjansa aiheeksi. Ei haittaa. Olen nauttinut suuresti Siekkisen ainutlaatuisen kielen ja teosten lisäksi myös hänestä kirjoitetuista teoksista. Sisko Ritva Hellstenin Raija on kaunis kuvaus lahjakkaasta ja tinkimättömästä ihmisestä. Siekkistä ei tule verrata muihin hänestä kirjoittaneisiin kirjailijoihin. On vain yksi Raija.

 

Jonna Vuokola työskentelee Manifestossa vanhempana viestintäkonsulttina. Ennen Manifestoa hän toimi lähes kaksikymmentä vuotta toimittajana eri Talentumin medioissa, muiden muassa Talouselämässä kirjoittavana toimittajana ja Tivin toimituspäällikkönä. Vapaa-ajallaan Jonna tekee pitkiä metsäkävelyitä Keskuspuistossa kahden villakoiransa kanssa, ratsastaa ja viettää aikaa tallilla tyttäriensä kanssa sekä opiskelee psykologiaa avoimessa yliopistossa. Hyvä kaunokirjallisuus ja avantouinti pitävät myös Jonnan mielen virkeänä.